Niet-aangeboren hersenletsel (NAH)

Een NAH is een beschadiging van het hersenweefsel dat na de geboorte is ontstaan. Er kunnen verschillende oorzaken zijn, zoals een beroerte, een hersentumor, een infectie, zuurstoftekort, een (verkeers)ongeval,…

De gevolgen van een hersenletsel zijn voor ieder persoon anders en zijn afhankelijk van de aard en de plaats van het letsel. De gevolgen kunnen zich uiten op fysiek, sensorisch, cognitief en/of emotioneel vlak. Wat wel bijna iedereen ervaart is een leven vóór en ná het hersenletsel. Dit wijst erop dat het oplopen van een NAH een zeer ingrijpende gebeurtenis is, voor zowel de persoon zelf als zijn naaste omgeving.

Onderzoek toont aan dat de hersenen zich gedurende het hele leven kunnen aanpassen. We noemen dit de plasticiteit van de hersenen. We versterken en activeren deze plasticiteit door gerichte training in te zetten. We zoeken tijdens de revalidatie samen naar manieren om de blijvende gevolgen van het hersenletsel te compenseren. We leren strategieën aan of schakelen hulpmiddelen in.

Meer informatie over NAH kan je vinden op www.hersenletselliga.be

 

In 2019 vond de opening plaats van onze nieuwbouw voor de behandeling van personen met een niet-aangeboren hersenletsel.